Setareh Noorani is de winnaar van de Museumtalentprijs 2021. De uitreiking vond plaats tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Museumvereniging in het Scheepvaartmuseum Amsterdam. Noorani onderscheidt zich door programma’s te ontwikkelen met nieuwe perspectieven vanuit zorgvuldig theoretisch onderzoek. Noorani maakt deel uit van het experimentele collectief Zenevloed en leidt het meerjarige onderzoeksproject Collecting Otherwise bij Het Nieuwe Instituut.
Volgens de jury weet Setareh Noorani een breed palet projecten uit te voeren, niet alleen bij Het Nieuwe Instituut, maar ook als zelfstandige en draagt zij actief bij aan de ontwikkeling van het veld. Zij speelt klakkeloos in op actualiteiten en weet die te verweven met theorie en praktijk. Als erfgoedprofessional verwacht de jury dat Noorani komende jaren zal bijdragen aan een brede ontwikkeling van het erfgoedveld en de museale sector specifiek.
Setareh Noorani is architect, onderzoeker, zinester en maakt deel uit van het experimentele collectief Zenevloed. Als onderzoeker leidt Noorani sinds 2 jaar het meerjarige onderzoeksproject Collecting Otherwise bij Het Nieuwe Instituut. Het project richt zich op het ontwikkelen van alternatieve methoden voor het verwerven, classificeren en uitdragen van erfgoed. Daarnaast is ze onder andere ook bezig geweest met het dekoloniseren van de archieven, alsook het betrekken van nieuwe doelgroepen. Haar werk komt voort uit een intrinsieke motivatie beter te begrijpen hoe de geschiedenis zich heeft gevormd en dit aan het licht te houden en te bevragen. Naast haar werk als onderzoeker is ze ook fotograaf, spreker en ontwikkelt zij performances.
Uitreiking en prijs
De uitreiking vond plaats op 24 januari 2022 tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Museumvereniging. Aanwezig waren zowel live als digitaal onder andere Susan Lammers, juryvoorzitter en algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, en Eelco van der Lingen, directeur van het Mondriaan Fonds. Setareh Noorani ontvangt als Museumtalent een geldprijs van €7.000 en een bijzonder kunstwerk van kunstenaar Roosje van Donselaar. Met het geldbedrag kan Noorani haar eigen ontwikkeltraject invullen. De twee andere finalisten ontvangen elk €3.000 voor een soortgelijk doel.
Twee andere finalisten
De andere 2 finalisten zijn Lizanne Gille en Marieke Koppelmans. Lizanne Gille is werkzaam als junior conservator in het Spoorwegmuseum. Binnen het collectieproject zal het Spoorwegmuseum de achterstand van haar collectie waarderen, registreren, digitaliseren en ontsluiten. Gille speelt een cruciale rol door haar kennis en vaardigheden te combineren met een grote gedrevenheid om de vraagstukken binnen het collectieproject op te lossen.
Marieke Koppelmans is in een korte tijd gegroeid van projectleider naar programmamanager en lid van het managementteam van het Limburgs Museum. Zij heeft een cruciale rol bij het ontwikkelen en implementeren van de ambitieuze plannen van het museum op gebieden van programmering in het museum zelf, de programmering op locatie door heel Limburg en het Online Limburgs Museum.
Over de Museumtalentprijs
De Museumtalentprijs is door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) sinds 2017 ingesteld om verjonging en vernieuwing in de erfgoedsector te stimuleren. Deze aanmoedigingsprijs is bedoeld om jong talent in de museumsector in de schijnwerpers te zetten en kansen te bieden om zich door te ontwikkelen. Het gaat specifiek om jonge professionals (tot 32 jaar) die betaald werk verrichten aan één van de museale collecties in Nederland. De prijs komt tot stand door een samenwerking van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Mondriaan Fonds.
Kijk op de pagina Museumtalentprijs voor meer informatie over deze talentprijs voor jonge erfgoedprofessionals.